Már kétéves kortól a felnőttkorra lehet nevelni a gyerekeket

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Minden szülő szeretné, ha felnőttként egy kedves, intelligens, tisztelettudó, boldog és egyben sikeres gyermeke lehetne. Azon túl, hogy ezzel kapcsolatban rengeteg minden múlik a lurkó személyiségén, nagyon fontos kiemelni, hogy szülőként is sokat kell tennünk ezért.

Hogy mikortól érdemes tudatosan odafigyelni arra, hogy miként neveljük gyermekünket a felnőttkorra? Azon túl, hogy fontos meghagynunk a lurkót igazi gyermeknek, a gyerekpszichológusok szinte kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a felnőttkorban látott sajátosságok már egészen korán megragadnak a gyermekekben.

Már 2 éves kortól a felnőttkorra nevelhető a gyerek

Miközben nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyermekek nevelésének az egyik legfontosabb alapja, hogy a kicsi ténylegesen megmaradjon gyermeknek, Dr. Tovah Klein gyermekpszichológus egy kapcsolódó könyvében arról ír, hogy a szülők már 2-5 éves kor között megkezdhetik a felkészítését a felnőttkorra.

Nem feltétlenül tudatosan  vagy katonás rendszerben, inkább nagy odafigyeléssel és gondoskodással. Sokszor már azzal rengeteget tehetünk, ha elegendő szeretettel halmozzuk el a gyermeket, ha minden nap elmondjuk neki, mennyit jelent nekünk, ha rengeteget szeretgetjük, ölelgetjük és puszilgatjuk őt. Hogy ezen kívül milyen módszerek vannak még, amelyek a sikeres, boldog és kiegyensúlyozott felnőttkor felé terelhetik ilyen korban a gyermeket? A pszichológus a következő tanácsokkal szolgál könyvében:

Adjunk iránymutatást a gyermeknek

Azaz soha ne hagyjuk, hogy gyermekünk csak ide-oda csapongjon az életben, mindig adjunk egy olyan célt a kezébe, ami érdekli, amivel foglalkozhat. Persze fontos, hogy az a dolog érdekelje a gyermeket, ne erőltessünk rá kötelezettségeket, mert az csak felesleges stresszt szül esetükben.

Próbáljunk érzelmi biztonságot nyújtani neki

Hogy gyermekünk minden téren, de főleg érzelmileg biztonságban érezhesse magát, az ebben a korban kizárólag a szülő feladata. Ne feledjük azonban el, hogy az anyagi biztonság nem feltétlenül ott kezdődik, hogy mindent megadunk gyermekünk számára, sokszor azzal segítünk a legtöbbet, ha határokat húzunk és nem teszünk azonnal vagy korlátlanul elérhetővé számára mindent.

A gyerek legyen kellően szabad

Rengeteg szülő esik abba a hibába, hogy gyermekét folyamatosan követi és korlátozza, amivel a személyiségét is negatív értelemben befolyásolja. Az ilyen gyermekeknek sérülhet a kreativitásuk, beszűkülhet a világlátásuk, hiszen sokkal kevesebbet tapasztalnak, miközben az állandó láncok és korlátok lassacskán stresszé alakulhatnak át.

A gyereket hagyjuk hibázni

Alighanem a legfontosabb pont a felnőttkorra való idő előtti nevelésben, hogy a gyermek esetében meg kell hagyni a lehetőséget a hibázásra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ne akarjunk például beleavatkozni azonnal minden játszótéri konfliktusába, vagy ne próbáljuk megvédeni attól, hogy koszos lesz, hogy elesik a kerékpárral, mert ezek a tapasztalások rendkívül fontosak ahhoz, hogy a gyermek tanuljon a hibáiból, és kellő tapasztalatot szerezzen a gyermekkorban a felnőtté váláshoz.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!