Közeleg A tudomány világnapja, íme néhány kapcsolódó rajzfilm a kis tudósoknak

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A tudomány világnapja a békéért és a fejlődésért – így nevezik teljes egészében és hivatalosan november 10-én a köztudatban csak A tudomány világnapjaként ismert eseményt, mely egy az UNESCO által támogatott ünnepségként azt a célt szolgálja, hogy a tudományt népszerűsítése az emberek között.

Nem hivatalos állami ünnep, ellenben nagyon sok intézményben tartanak ilyenkor nyílt napot, előadóként különféle tudósokat hívnak, szerveznek speciális tudományos utakat és túrákat, melyek zöme természetesen főleg a kisebb korosztályt érinti.

Csakhogy a gyakran nyers és száraz előadások a legkisebbekkel inkább megutáltatják a tudományt, ezért döntöttünk most úgy, hogy összegyűjtünk néhány olyan rajzfilmet, ami tökéletesen ideális lehet a kis tudósoknak, hiszen az ő nyelvükre lefordítva, az általuk otthonosnak vélt körítéssel ismerhetik meg a világ működésének alapjait.

Lássuk, hogy milyen magyarul is elérhető rajzfilmek vannak, melyek segítenek a kicsiknek a tudomány megértésében és megkedvelésében!

Egyszer volt… az ember

Az Egyszer volt… című rajzfilmsorozat a mai gyerekek legnagyobb bánatára már szinte egyáltalán nem csíphető el egyetlen csatornán sem, holott a kilencvenes években gyakori vendég volt a magyar adókon, és nagyon sok évadot megélt, melyek mind-mind mással foglalkoztak. Biológia, történelem, evolúció, kultúrtörténet – csupa-csupa tudományos dolog került feldolgozásra a gyerekek számára könnyen érthető formában. Az Egyszer volt… az ember például mindennek a kezdetétől indítja a történetet, a Föld és az emberiség kifejlődésével, de szóba kerülnek benne később nagy tudományos felfedezések, miközben garantáltan egyetlen kérdést sem hagynak a lurkókban ezek az epizódok.

Csodabogarak

A Csodabogarak a legkisebbek számára is ideális választásnak bizonyulhat, hiszen nincs benne szöveg, csak élőszereplős jelenetek, és animációk keveredése, amiből olyan izgalmas és humoros pillanatokat sikerült összehozniuk az alkotóknak, hogy az maradandó lett. A sorozat érdekessége, hogy az egyes részek elképesztő mennyiségű biológiai alapismeretet adnak át a gyerekek számára, érthetően és viccesen átadva nekik a tudásanyagot.

A varázslatos iskolabusz

Szintén egy korábban népszerű, mára azonban kissé már feledésbe merült rajzfilmről beszélünk A varázslatos iskolabusz részeként, holott ez a mese megmutatja, hogy a tudomány, a tanulás bizony szórakoztató is lehet. Ehhez ott lesz egy repülő iskolabusz, valamint egy varázserővel rendelkező kedves tanárnéni, aki sofőrként rengeteg utazásra, kalandra és felfedezésre viszi a lurkókat. Részeként a kicsik megismerhetik az emberi test működését, a környezetünket, a történelmet, de a világ alapvető működését is.

Albert mondja… a természet jobban tudja

Az Albert mondja… a természet jobban tudja című rajzfilmsorozat a környezetvédelem témájában is kiváló választás, hiszen ez a kedves kis mese abszolút ezzel a célzattal lett megálmodva, a főszerepben egy kedves kis rózsaszín madárral, aki minden egyes részben feldolgozza a Föld valamilyen kellemetlen környezetvédelmi problémáját. Azon túl, hogy felhívja a figyelmet arra, mivel kapcsolatban kellene változtatnunk, rengeteget tanulhatnak is belőle a gyerekek, rögtön az első részben például a víz végtelen körforgásáról, de később lesz szó a növényekről, az állatokról és a környezetünk működéséről is.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!