Ezek az egyértelmű jelei, hogy túl sok cukrot eszik a gyereked

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Egyre többször és egyre több helyen hallhatjuk, hogy oda kell figyelnünk gyermekeink egészséges táplálkozására, mert indokolatlanul sok cukrot fogyasztanak, aminek sokszor nem is igazán látjuk a nyomát vagy a jeleit, pedig ott vannak, csak fel kell tudni ismerni őket.

Hogy melyek az egyértelmű jelei annak, hogy gyermekünk túl sok cukrot eszik? Közel sem az, hogy látjuk, amint csokoládéval és nyalókával tömi magát, sajnos az édességet csak erős korlátozások mentén fogyasztó gyermekeknél is jellemző lehet a túlzott cukorbevitel. Hogy mi ennek a jele?

A fogakon látni először a túlzott cukorfogyasztást

A cukorfogyasztás eltúlzását az esetek többségében a fogazaton venni észre elsőként. A gyerekek foga ugyanis a sok cukortól határozottan szuvasodásnak indul, és a tejfogak esetében még nem olyan orbitális probléma, de azért fontos rá odafigyelni. Statisztikák és kutatások igazolják ugyanis, hogy rosszabb fogaik lesznek azoknak a gyerekeknek, akik már a tejfogaikra sem tudnak megfelelően odafigyelni.

Sajnos teljesen mindegy, hogy milyen alaposan, milyen fogkefével és milyen fogkrémmel mos fogat gyermekünk, ha napi rendszerességgel fogyaszt cukrot vagy cukortartalmú édességet, italt és egyebeket, akkor a fogakon előbb vagy utóbb sajnos megjelennek a szuvas foltok, a lyukak.

Különösen a cukros üdítők veszélyesek, melyek a fogak közül kitakaríthatatlanok, és lokálisan teljesen tönkreteszik a fogzománcot. Érdemes tehát folyamatosan szemmel tartani a fogakat, és ha túl sok a rossz fog, akkor visszavenni a cukorfogyasztást!

Alig vagy egyáltalán nem iszik vizet a gyermek

Rengeteg szülő elköveti azt a hibát, hogy folyamatosan gyümölcslével itatja gyermekét, mert az egészséges. Nos, sajnos nem az! A gyümölcslevekben ugyanolyan nagy mennyiségű cukor található, mint a cukros üdítőitalokban, hovatovább savas állagúak, ami azt jelenti, hogy roncsolják, gyakorlatilag rohasztják a fogat.

Ha a gyerek folyamatosan gyümölcslevet, üdítőt, szörpöt vagy kakaóit iszik, azzal elképesztő mennyiségű cukrot visz be napi szinten a szervezetébe, és mellette alighanem egyáltalán nem iszik tiszta vizet. Próbáljuk meg ebbe az irányba terelni, ezáltal a napi folyadékbevitel jelentős részét a víz adja, a cukros üdítő pedig maximum jutalomként szerepeljen az étlapon.

Az édesség már semmilyen hatással sincs rá

A cukor az emberi szervezetre koffeinszerű hatást gyakorol, tehát felpörgeti azt. Sok szülő megtapasztalja kisbabáján, hogy míg kezdetben egy-egy szelet csokoládétól is óriási pörgés, hatalmas energia szabadult fel a gyermekben, addig később ez apránként elmúlt. Hogy ez jó dolog?

Sajnos egy kicsit sem az. Valójában ugyanis ez azt jelenti, hogy gyermekünkben egyfajta függőség alakult ki, már a normál működéshez van szüksége édességre vagy cukorra, és akkor más a viselkedése, ha éppen nem kapja meg a napi adagját. Ez már egy igencsak ijesztő tünet a sok közül, és érdemes beavatkozni, mert a függőség kialakulása gyermekkorban különösen előnytelen.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

NAPOCSKA

Mosolygós arcát reggelente huncutul Rád veti, Miután kinyíltak a réten virágok ezrei. Kacsint a fákra, a bokrokra, a rétre boldogan hinti sugarait az éjre. Elűzi

Tovább olvasom »