Elfeledett klasszikusok: Szuperegér

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Szuperegér

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a szuperhősök teljesen újkeletű találmányok, hogy alig néhány éve léteznek, mióta a Marvel és a DC univerzumokat Hollywood felkapta, és ezáltal minden gyermek álma, hogy Amerika kapitány, Vasember, de még inkább talán Thor vagy Pókember legyen. Tévedés, a szuperhősök története ennél sokkal régebbre nyúlik vissza!

Elég csak megismerkedni a Szuperegér történetével, mely eredeti címén Mighty Mouse-ként futott a televízióban. A 20th Century Fox alkotása egy amerikai gyártású rajzfilm volt, melynek főszereplőjét egyenesen Supermanről mintázták, de emberek helyett itt az állatok, a macskák és az egerek kapták a központi szerepet, azon belül is inkább a köztük évezredek óta zajló szüntelen harc.

Az első epizód 1942-ben, a második világháború kellős közepén mutatkozott be, éppen abban az időszakban, amikor a gyerekeknek, sőt az egész társadalomnak is nagy szükségük volt igazi hősökre. Pontosan olyanokra, mint Szuperegér, aki tökéletes leképződése volt a legkisebbek számára Supermannek.

Ezen felül a rajzfilm egy érdekes kiforgatása vagy mondhatni újragondolása a legendás Tom és Jerry-nek annak ellenére is, hogy ahhoz mérten sokkal kisebb népszerűségre tett szert az évtizedek folyamán, mégpedig olyannyira, hogy teljesen elfelejtődött. Akárcsak egyébként a klasszikus Tom és Jerry részek, úgy ezzel sem találkozhatunk már a televízióban, mert nem elég politikailag korrektek és nem felelnek meg a mai rajzfilmes előírásoknak.

Pedig generációk nőttek fel rajta teljes biztonsággal, sőt természetesen még magyarítást is kapott a maga idején, de sajnálatos módon a Szuperegér csak nagyon kevés helyre jutott el. Utoljára a kilencvenes években vetítették televízióban, de arról nincs információ, hogy hány részt ültettek át magyarra, illetve kik dolgoztak rajta, de a Youtube-ra felkerült epizódok alapján meglehetősen alacsony költségvetésű fordítás és szinkronmunka született.

Ez persze közel sem akkor a probléma, hiszen Tom és Jerry kalandjaihoz hasonlóan a Szuperegérben sem volt szószátyárkodás, inkább a humoros pillanatok, a látványos animáció uralta az összes epizódot, melyek még ma is képesek mosolyt csalni a gyermekek arcára.

A történet

Mint fentebb is említettük, a Szuperegér története egy az egyben a Superman-sztori átültetése a rajzfilmes vonalra, ezáltal érkezik a Földre egy kisegér, aki már egészen aprókorában különleges képességekkel rendelkezik, mindemellett pedig olyan erős, hogy nincs ellenfele az egész világon.

Emiatt még az egerek ősi ellenségei, a macskák is csak rettegnek tőle. Legalábbis azok, akiknek van okuk rá, hiszen ahol egy egeret fenyeget egy macska, ahol bárki bajba kerül valamilyen más okból kifolyólag, ott megjelenik Szuperegér, és segítséget nyújt az elesettnek.

A tanulság

Ez utóbbi az egyik legfontosabb tanulsága is a Szuperegérnek. Bár a sorozat több rövidebb epizódból tevődik össze, ezáltal minden egyes kis szeglet újabb és újabb szeletét mutatja meg nekünk ennek a különleges univerzumnak, de a jó és a rossz harca így is mindegyikben közös pontot jelent.

Mindezt pedig megkoronázza, hogy a jók mindig nyernek, a rosszak pedig mindig elnyerik méltó büntetésüket. Ezen felül egy sor nagyszerű tanulság levonható az egyes epizódokból, legyen szó akár a család fontosságáról, az igazi emberi értékekről, a szeretetről vagy a barátságról és az önfeláldozásról.

https://www.youtube.com/watch?v=NKB5-ZJ2QqI&ab_channel=R%C3%A9giFilmek%2CR%C3%A9giRajzfilmek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!