Egy kutatás szerint nagy előny, ha makacs a gyerek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Szülőként rengeteg kellemetlenséget tud okozni nekünk, ha gyermekünk túlontúl makacs. Ez egyfajta vele született tulajdonság, a tudomány azok közé a jellegzetességek közé sorolja, melyek jellemhez kapcsolódnak, tehát sem az elsajátításuk, sem az elfojtásuk nem tanulható képesség, csak bizonyos életkor és érettség után lehet kordában tartani.

Rengeteg anyuka és apuka éli meg egyfajta csalódásként, de még inkább sokkoló tényezőként, ha gyermekük makacs jellem, emiatt pedig nem lehet szót érteni vele a mindennapokban, vagy csak rendkívül nehézkesen, mondhatni speciális módszerekkel, állandó kompromisszumokkal.

Egy kutatás azonban nemrégiben bebizonyította, hogy ennek inkább örülniük kellene a szülőknek, mert a makacsság rendkívül nagy előnyt jelent a gyerekek számára a későbbiekben, pláne felnőttként.

A gyerekkori jellemzők megjósolhatóvá teszik a felnőttkori sikert

A MAGRIP kutatása azért rendkívül érdekes, mert 1968-ban indult útnak, és kifejezetten nagy mintavétellel dolgozott, hovatovább két évtizeden át tartott, aminek részeként több mint 700 gyermeket követtek végig gyakorlatilag a néhány éves kortól egészen felnőttkorukig bezárólag.

Mindezt azzal a hipotézissel, hogy bebizonyítsák: a gyermekeknél megfigyelhető tulajdonságok mennyire befolyásolhatják, illetve milyen mértékben teszik megjósolhatóvá a felnőttkori sikereket.

Meglepő eredmény született, mert rengeteg következtetés igazolása mellett sikerült bebizonyítani például, hogy azok a lurkók, akik nagyon makacsok voltak gyerekkorukban, és ezzel rengeteg gondot okoztak a szülőknek – például rendszeresen megszegték a szabályokat –, sikeresebb felnőtté váltak és magasabb fizetést kaptak, mint azok, akik jó gyerekek voltak.

A kutatás módszertana

A hatalmas mintavétellel kivitelezett kutatás első eredményei a Development Psychology folyóiratban jelentek meg. Ebből derült ki, hogy a kutatást nyolc-kilenc éves önkéntesekkel indították el, akiket egész életükben követtek, mégpedig 40 éves korukig bezárólag.

Ez a több mint 700 résztvevő miatt elképesztő mértékű adatot eredményezett a szakembereknek, így a jövőben rengeteg témakörben osztják majd meg a világgal a tapasztalatokat, a felnőttkori siker és a gyerekkori makacsság közti összefüggés tehát csak az egyik dolog a sorban.

A kísérletek kezdetén a kutatók leginkább a gyermekek viselkedését vizsgálták és írták le. Ezen a téren fontos szűrő volt a szorgalom, a makacsság és a dacosság, valamint az arra vonatkozó hajlam, hogy mennyire voltak a lurkók szabályszegők vagy éppen szabálytisztelők.

Az így kapott eredményeket később rengeteg dologgal összevetették, de elsőként a sikerességet és a keresetet vizsgálták meg. Ebből derült fény arra, hogy azok a gyerekek, akik korábban gyakran átléptek bizonyos határokat és semmibe vették a szabályokat, a szülői intelmeket, azok látványosan többet kerestek, mint jó magatartású társaik.

Sajnos a kutatásnak egyelőre vannak úgynevezett vakfoltjai, hiszen hiába tartott sokáig a vizsgálat, hiába volt hatalmas a mintavétel, alapvetően például rengeteg hibalehetőséget hagytak a szakemberek, hiszen az ember fizetését rengeteg tényező befolyásolhatja, ezeket pedig teljesen semmibe vették a fenti kijelentések alapján.

A magyarázat

Logika ugyanakkor van a kijelentés, illetve a hipotézis bizonyítása mögött. Egyes szakértők például úgy vélekednek, hogy a háttérben nagyon egyszerű dolog állhat, történetesen az, hogy a makacs gyerek képes nemet mondani és harcolni a maga igazáért, így a munkaerő piacon később egyszerűbben érvényesítheti az elképzeléseit, nem fogadja el rögtön a felajánlott bért vagy munkakört, hanem a magasabbért harcol.

Szintén egy lehetséges magyarázat, hogy a makacs gyerekekben kialakul egy versenyszellem, ami természetesen a személyes kapcsolataikat is befolyásolja, ezáltal képesek mindent megtenni annak érdekében, hogy érvényesíteni tudják az érdekeiket, nem érdekli őket az, hogy emiatt nem lesz jó kapcsolatuk a tárgyalópartnerrel.

Egy harmadik alternatíva, hogy a makacs gyermekek annyira szabados jellemmel rendelkeznek, és annyira nem érdekli őket a sok szabály, hogy már a szüleikkel is hajlandóak szembeszállni, felvállalni az akaratukat és a véleményüket.

Ez munkakereséskor és munkavállaláskor, esetleg egy vállalkozás alapításakor rendkívül jó ütőkártya lehet, hiszen a saját vélemény hangoztatása sok esetben talán nem szerencsés, de elég, ha egyszer sikerül, ami jobb megrendelésekhez, jobb munkakörökhöz és jobb fizetésekhez vezethet. A makacsság tehát nem feltétlenül egy rossz tulajdonság a gyerekeknél!

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

A meseírás

Egy szép napon a három lurkó, Tincsi, Íku és Kesu elhatározta, hogy saját mesét szeretne írni, de mivel nem tudtak megegyezni a témát illetően úgy

Tovább olvasom »