A mai gyerekeknek már ijesztők a régi mesék?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Igazán érdekes felmérés jelent meg brit szülők véleménye alapján, akik úgy gondolják, hogy a régi mesék, a manapság klasszikusként emlegetett történetek egyáltalán nem állják meg a helyüket a mai kor gyermekénél, mert túl ijesztők lehetnek számukra a régi korszak berögződései, szokásai és megoldásai.

Ezért a The Daily Mail által közölt reprezentatív kutatási anyagból kiderült, hogy a brit szülőknek legalább az ötöde egyáltalán nem akar gyermekének régi meséket olvasni, mert úgy vélik, hogy ez csak teher lenne a gyermekek számára. Ezt persze semmiféle kutatás nem bizonyítja, nincs tudományos alátámasztás, csupán a szülők véleménye az egész.

Sírnak a Piroska és a farkason a gyerekek

A mintegy kétezer szülő részvételével elkészített kutatásból kiderült, hogy legalább a családok egyharmadánál előfordult sírás, amikor a gyermekek a Piroska és a farkast hallgatták, és eljutottak ahhoz a ponthoz, amikor az ordas farkas megeszi a nagymamát.

Ezen felül sok felvilágosult szülő szerint teljesen elítélendő, hogy a Hamupipőke milyen negatív üzenettel szolgál a gyermekek számára, lévén ez azt sugallja, hogy a nőknek egész nap a háztartásban kell dolgozniuk, és nem lehetnek erős, független, önálló emberek – amiről nyilván szó sincs a mesében, de kellően kiforgatott világlátással ez is kiolvasható belőle.

Gondjuk volt a szülőknek továbbá a Jancsi és Juliska történetével is, mely szerintük rendkívül rémisztő lehet a gyerekek számára, egyenesen rémálmokat okozhat nekik, de Az égig érő paszulyt sem tartják szerencsésnek a brit szülők, mert annyira elrugaszkodott a valóságtól, hogy az már árthat a gyermek fejlődésének.

A leghumorosabb véleményt mégis a Hófehérke és a hét törpe kapcsán fogalmazták meg a brit édesanyák és édesapák – vagy egyes szülők, kettes szülők –, hiszen úgy vélték, hogy a törpe kifejezés alkalmazása sérti a mélynövésű, betegségből és genetikai deformációból aprócska embereket.

Eredetileg még rémisztőbbek voltak ezek a mesék

Sokszor élünk panasszal a modern világ kapcsán, miszerint a mai gyerekeknek már nincs félelemérzetük, már nem rettegnek semmitől, holott a valóság az, hogy a fentiekben kiemelt mesék többsége, de különösen a Hófehérke és a hét törpe, valamint a Piroska és a farkas eredetileg sokkal rémisztőbbek voltak, mai szemmel akár egy-egy horrorsztorinak is fel lehetne fogni őket.

A történeteken a Grimm-testvérek finomítottak rengeteget, ami nem meglepő, hiszen a legtöbb mese eredete a középkorból, vagy még régebb korszakokból származott, sok esetben pedig az is megkérdőjelezhető volt, hogy gyerekeknek íródtak-e vagy sem, de az biztos, hogy a legendás meseírók, illetve mese-átírók rengeteget tettek azért, hogy a sztorik fogyaszthatóvá váljanak.

Nincs tudományos bizonyíték, hogy valóban ijesztők lennének

A hivatkozott felmérés alapján a brit szülőknek legalább a negyede egyáltalán nem olvas régi mesét a gyermekének, mert attól félnek, hogy rossz hatást gyakorolhat a lurkóra, esetleg az olyan kellemetlen kérdéseket tehet fel nekik a hallottak alapján, amire nem tudnak, vagy nem akarnak válaszolni.

Bár a brit szülők egy része – természetesen elhanyagolható mennyiségű része – ugyan így gondolkodik, de jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ezek a régi történetek valóban ennyire ijesztők lennének, illetve rossz hatást gyakorolnak a picikre. Hiszen mi is ezeket hallgattuk annak idején, mi is ezekkel a történetekkel nőttünk fel, és inkább jó, mint rossz élményként emlékszünk vissza rájuk.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!