Ijesztő: a kisbabák szervezetében már több a mikroműanyag, mint a felnőttekében

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A klímaválság mellett egyre komolyabb gondot okoz a világnak a műanyagprobléma, hiszen a kérdéses anyag használata miatt világszinten tele vannak mikroműanyaggal a tengerek, az óceánok, miközben az emberi szervezetben is egyre jobban felhalmozódnak ezek a mérgek.

Egy kutatási anyag pedig most bebizonyította, hogy sajnálatos módon ennek ismét a jövő generációi ihatják mega levét, hiszen kiderült, hogy a kisbabák szervezetében legalább tízszer annyi mikroműanyag található, mint amennyi a felnőtt emberekében.

A csecsemők már a születésüktől rengeteg műanyaggal találkoznak

Hogy mitől lehet ez? A válasz a kutatás szerint leginkább abban keresendő, hogy a gyermekek már gyakorlatilag a születésüktől kezdve találkoznak a mikroműanyaggal, és közel sem az anyatejből veszik át, hanem a rengeteg készétel és egyebek csomagolásából.

Példának okáért a szülők műanyag edényből adják nekik az ételt, műanyag kanállal etetik őket, műanyag cumisüvegből kapják a tápszert, műanyag tégelyekben találhatók a joghurtok, pudingok, főzelékek és egyebek, melyek már meglepően korán bekerülnek a szervezetükbe.

A New York Egyetem kutatásból kiderült, hogy a gyerekek székletében 10-20-szor több mikroműanyag mutatható ki, mint a felnőttekéből, ami a jövőre nézve semmi jóval sem kecsegtet a mai generáció számára, hiszen már babaként műanyagtól fertőzöttek a szerveik.

A kutatásról

A kutatás során kiderült, hogy a vizsgált fókuszcsoport esetében főként PET- és polikarbonát műanyagok jelenlétét mutatták ki. Érdekesség, hogy a polikarbonátok nagyjából minden vizsgált személy esetében ugyanolyan arányban voltak kimutathatók, a nagy különbséget a PET-mikroműanyagok kapcsán találták.

Ennek az oka a kutatók szerint nemcsak a sok műanyagba csomagolt bébiételnek köszönhető, hanem annak is, hogy a babák az első hónapok során, de főleg azt követően, hogy elkezdenek mászni, gyakorlatilag mindent a szájukba vesznek, így a játékaikról, a cumikról, a lakásban található berendezési tárgyakról mind-mind rengeteg mikroműanyag kerül a szervezetükbe.

Mindannyian érintettek vagyunk a mikroműanyag-fertőzésben

Korábban már több kutatás is bebizonyította, hogy egy átlagos ember heti szinten nagyjából 5 gramm mikroműanyagot fogyaszt el. Ezek többsége szerencsére nem rakódik le a szervezetben, nagyon sok akadálytalanul és problé-mamentesen keresztülhalad a bélrendszeren, azonban rengeteg le tud rakódni a szerveken belül, néhány a sejtmembránokon át a véráramba is bekerül.

Érdekesség, hogy egy harmadik tanulmány alapján a mikroműanyagok generációkon keresztül képesek megmaradni a szervezetben, ezáltal a terhes édesanyákból a méhlepényen át is rakódhatnak le ilyen szemcsék a testünkben.

A kutatók így egyetértenek abban, hogy minimalizálni kellene a kisgyermekek esetében azokat a termékeket, melyeket műanyagba csomagolnak, és visszatérni a klasszikus üvegcsomagolásokhoz, ami az újrahasznosítás tekintetében is sokkal előnyösebb lehetne.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!