Ezért fontosak a népmesék a gyerekek számára

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Manapság kifejezetten gyakori, hogy a modern mesék kvázi háttérbe szorítják a hagyományos magyar népmeséket. Bár a televízióból sok gyerek ismeri a rajzfilm-sorozatot, azonban önmagában kevés, ha a gyermek kizárólag ilyen formában találkozik a magyar mondavilággal.

Sokkal hatékonyabbak ezek a mesék abban az esetben, ha a gyerekek direkt módon a saját szüleiktől hallják a történeteket. Anya és apa szájából ugyanis nagyobb hatást érnek el ezek a népmesék, így érdemes őket belefűzni a modern olvasmányok közé.

A népmesék kimagasló identitásformáló erővel rendelkeznek

A legfontosabb dolog, amiért a népmesék lényegesek a kisgyermekek számára, az az identitás kialakulása. A klasszikus magyar népmesék ugyanis nem elég, hogy hatékonyan szembemennek a mai kor gyakran eltorzult világképével, de mindemellett nem tiltottak bennük olyan gyönyörű kifejezések sem, mint az édesanyám vagy az édesapám.

A népmesék mind a személyes, mind a gyerekek nemzeti identitását képesek magasabb szintre emelni. Segítenek a jó és a rossz folyamatos küzdelméből rátalálni a hűség és a becsületesség útjára, miközben olyan erényeket sajátíthatnak el, ami manapság egyre több emberből hiányzik.

A klasszikus népmesékből és mondákból a gyerekek megismerhetik saját gyökereiket, a magyar nép történelmének egy jelentős részét, illetve olyan sajátosságokat, amiket máshonnan csak évekkel később, csak történelemkönyvekből vagy egyáltalán nem fedezhetnek fel.

A népmesék fontos erkölcsi tanításokat adnak

A mai világból a vallás háttérbe szorulásával alaposan kiveszett az erkölcsös jelleg. A gyerekek sok esetben úgy nőnek fel a modern mesék mellett – ezúton tisztelet a kivételnek –, hogy a folyamatos törtetés, az erőszak, a másik elnyomása, a hazugság, az ármány teljesen elfogadott benne, és a gonosz sem nyeri el mindig méltó jutalmát.

Ha egy kicsit is belegondolunk abba, hogy miről szólnak a magyar népmesék, akkor hamar rádöbbenhetünk arra, hogy több tekintetben is éppen ezeknek a történeteknek az ellentétjeiről van szó. Olyan erkölcsi tanításokat adnak gyermekeink számára, amitől később garantáltan jobb emberré válhatnak.

A népmesék egységesebb és természetesebb világképet adnak

A mai mesék jelentős részéhez mérten – és ismét kiemelnénk a sorból, hogy szerencsére még mindig rengeteg, sőt ismét egyre több a kivétel – a népmesék egy sokkal egységesebb és természetesebb világképet adnak gyermekeink számára. Ennek az oka leginkább az, hogy ezekben a mesékben megannyi nemzedék egymásra halmozott tudását találhatjuk meg.

A népmesékből tömör és számukra érhető módon tanulhatják meg, hogy miként működnek az emberi kapcsolatok, az emberi érzelmek, hogy a játék és az álmodozás milyen fontosak a kreativitáshoz és az alkotó folyamatok kialakulásához. Egyszóval segítenek abban, hogy egysíkú gondolkodás alakuljon ki, ami bizonyítottan olyan biológiai hiánybetegségekhez vezet, mint a depresszió vagy az agresszió.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!